Koszyczek wielkanocny – o czym pamiętać?

Chleb, wędlina, jajko… co jeszcze powinno znaleźć się w święconce? Podpowiadamy!

Już za tydzień celebrować będziemy Wielkanoc! To czas kiedy chrześcijanie udają się do kościoła i święcą pożywienie w przygotowanych święconkach. O czym należy pamiętać przygotowując koszyczek wielkanocny? W święconce koniecznie muszą znaleźć się tradycyjne elementy spożywcze, które mają swoją symbolikę. Podpowiadamy co włożyć do święconki.

W koszyczku koniecznie musi pojawić się: chlebek, masłowy baranek, sól i pieprz, wędlina, kiełbasa, chrzan, jajko, ciasto. Chlebek w koszyczku jest symbolem Ciała Chrystusa, z kolei jajko symbolizuje odradzające się życie. Sól symbolizuje prostotę życia, natomiast wędlina oznacza płodność i wszelki dostatek. Chrzan to znak krzepy, witalności oraz siły fizycznej.

Jeśli chodzi o dekorację koszyczków wiklinowych to najczęściej pożywienie pokrywa się elegancką białą serwetą. Na brzegu koszyczków dodaje się zielone gałązki bukszpanu, które symbolizują życie, trwałość i nieśmiertelność.