Ukraińskie łakocie – co warto kupić, a jakie desery możesz przygotować samodzielnie w domu?

Nieodzownym elementem kuchni ukraińskiej są słodkości. Naszym wschodnim sąsiadom trudno wyobrazić sobie  świąteczne menu bez ciasta czy tradycyjnego deseru. Dlatego ukraińskie słodycze są pyszne i zróżnicowane. Jednak jak  je przyrządzić oraz gdzie kupić oryginalne produkty z Ukrainy? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.

Słodka chałwa słonecznikowa

Chociaż większości z nas najbardziej znana jest wersja chałwy sezamowej, to warto spróbować także ukraińskiej wersji na bazie ziaren słonecznika. Jest to co prawda kaloryczny deser, jednak jego spożywanie w rozsądnych ilościach może przynieść wiele korzyści prozdrowotnych. Chałwa słonecznikowa jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli. Zawiera także sporą ilość witaminy E, kwasu foliowego, a także magnez oraz potas. Poza tym chałwa słonecznikowa ma bogaty orzechowy smak i jest niezwykle sycąca. Warto spróbować nie tylko klasycznej wersji, ale także chałwy z dodatkami, takimi jak orzechy, rodzynki czy kakao.

Chałwę z Ukrainy znajdziesz na stronie https://foodex24.pl/category/chalwy.

Lekkie jak chmurka zefiry

Jeżeli jesteś fanem słodkich deserów o piankowej konsystencji, to z pewnością zakochasz się w zefirach. Pięknie prezentują się na talerzu, ponieważ wyglądem przypominają różyczki. Do ich wykonania wykorzystuje się gładki mus owocowy, agar, białko jaja oraz oczywiście cukier. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że zefiry mają intensywnie słodki, lekko kwaskowaty smak i niezwykle lekką, puszystą konsystencję. Świetnie sprawdzą się jako deser w towarzystwie kawy czy herbaty, a ich niepowtarzalny wygląd z pewnością pozwoli Ci zaskoczyć gości. Ich wykonanie nie jest skomplikowane, jednak jeśli nie chcesz ryzykować nieudanego eksperymentu w kuchni, możesz wybrać oryginalne zefiry ukraińskie. Możesz wybierać spośród wielu owocowych smaków, takich jak malina, truskawka, cytryna czy owoce leśne lub zdecydować się na pianki w polewie czekoladowej.

Syrnyky

To deser, który jest niezwykle sycący i ma w sobie dużo białka. Dlatego warto zaserwować go również na śniadanie, kolację czy podwieczorek. Syrnyky to twarogowe placuszki, które smaży się na głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania oprócz białego sera potrzebne będą jajka, mąka, cukier, olej lub masło klarowane do smażenia oraz wedle uznania dodatki. Wszystkie składniki łączy się razem i formuje z nich spłaszczone placuszki, które smaży się aż do uzyskania złotego koloru. Po kilku minutach wystarczy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać. Smakują wyśmienicie oprószone cukrem pudrem oraz z dodatkiem owoców bądź bakalii.

A które z tych pyszności najbardziej przypadły Ci do gustu? Wypróbuj oryginalne ukraińskie słodycze dostępne na stronie https://foodex24.pl/.