Libańska kulinaria została uhonorowana wydarzeniem, które zorganizowali Samar Khanafer, popularna blogerka kulinarna, oraz Marcin Szukaj. To wydarzenie to więcej niż tylko spotkanie miłośników jedzenia, to celebracja smaku i tradycji Libanu.
Khanafer, niezwykła kobieta o libańsko-polskim pochodzeniu, jest w Polsce uznawana za autorytet w dziedzinie kuchni arabskich. Jest również autorką dwóch bestsellerów kulinarnej literatury – „Hummus, za’atar i granaty” oraz „Szafran, mięta i kardamon”. Jej zawodowa ścieżka była przede wszystkim skupiona na projektowaniu graficznym i budowaniu strategii dla różnych marek.
Interesująca historia Khanafer rozpoczęła się parę lat temu, gdy na jej drodze pojawił się Grzegorz. To dzięki niemu, a konkretnie dzięki przysłowiowej drodze przez żołądek do serca, Samar znalazła się w programie telewizji TVN. Tam zdobyła uznanie takich sław jak Gordon Ramsay czy Michele Roux Sr., którzy docenili jej talent kulinarne.