Bydgoszcz stała się areną dwudniowego finału 15. edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej, podczas którego uczestnicy mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności teoretyczne oraz praktyczne, wcielając się w rolę pracowników hotelowych takich jak recepcjonista czy kelner. Do rywalizacji przystąpiło 38 finalistów z różnych zakątków Polski, w tym m.in., z Gdyni, Myślenic, Warszawy, Białobrzegów, Rybnika, Skierniewic i Nowego Targu. Reprezentację Bydgoszczy stanowili Zuzanna Piecuch i Kacper Czarnecki, uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.
Teoretyczna część olimpiady miała miejsce we wtorek, 19 marca, w Auli Major Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy. Odbyło się tam zdalne spotkanie z Piotrem Borysem, sekretarzem stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki. Bestia doceniający swoje umiejętności teoretyczne, wszyscy uczestnicy zostali poddani testom.
Do dalszego etapu, czyli części praktycznej olimpiady, zakwalifikowało się 15 finalistów. „Biznesowa turystyka była centralnym tematem tej edycji olimpiady” – wyjaśnia dr Grażyna Sipińska, przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego 15. Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej oraz dziekan Kolegium Nauk Społecznych WSG.
Pierwszym krokiem do udziału w finale w Bydgoszczy było przebrnięcie przez proces eliminacji na poziomie szkolnym i okręgowym. „Zwykle w finale bierze udział maksymalnie 30 uczestników z całego kraju, ale tym razem kilka osób miało taką samą ilość punktów po etapie okręgowym, więc postanowiliśmy dać im szansę” – dodaje dr Grażyna Sipińska.
Konkursowe zmagania w Bydgoszczy były otwarte dla uczniów klas IV i V szkół ponadpodstawowych. Najlepsza piętnastka, która zdobyła najwięcej punktów w teście teoretycznym, awansowała do drugiego etapu. Część praktyczna miała miejsce 20 marca (środa) w Hotelu City.